prpPrp Tedavisi Nedir?

Trombosit açısından zenginleştirilmiş plazma yani PRP tedavisi son dönemlerin en popüler uygulamaları arasında gösterilebilir. Cildin gençleşmesini sağlayan tedavi yöntemi, dokularda onarım sürecini başlatır. Derinin hızla yapılanmasını sağlarken kırışıklıkların da düzelmesini sağlayan sistem, saç dökülmelerine karşı da etkili çözüm önerileri sunar. Yüz, eller, boyun, dekolte bölgesi, bacak içi ve saçlı bölge olmak üzere geniş bir kullanım alanına sahip olan PRP, göz altı morluklarının giderilmesinde de etkilidir.

Hastanın kendi kanının işlemden geçirilerek yeniden kendisine verilmesi anlamına gelen uygulama, bu nedenle alerji ve bulaşıcı hastalık riski taşımaz. Kolay ve acımasız bir şekilde 10 dakikada tamamlanan PRP tedavisinde kalıcı etkiler 3-4 seans tamamlandıktan sonra gözle görülebilir. Uygulamanın etkileri kalıcıdır.

Prp Hangi Hastalıkların Tedavilerinde Kullanılmaktadır?

PRP, Platelet Rich Plazma teriminin kısaltmasıdır. Kişinin kendi kanından alınan örnekler ile yapılan bir tedavidir. Estetik uygulamalarda da sıklıkla kullanılmaktadır. Bu uygulamada kişiden bir miktar kan alınır. Alınan kan santrifüj edilerek plazması ayrılır. Plazma pıhtı hücresi (trombosit) yönünden zenginleştirilir. Böylece dolgu malzemesi ve botoksa benzer özellikte bir vücut sıvı elde edilir. Bu sıvı tamamı ile doğaldır ve kişiye aittir. Bu sebeple birçok hastalık tedavisinde kullanılabilir.

PRP ile Yapılan Tedaviler

Trombositler doku iyileşmesini hızlandırdıkları için kalıcı yaraların tedavisinde kullanılır. Bu yaraların üzerine direkt olarak değişen miktarlarda enjekte edilir. Uygulama birkaç seansa bölünebilir. Aynı zamanda yara izlerinin kapanmasında etkilidir. Sivilce, akne izi ve gamze çukurlarının kapatılmasında kullanılır. Çeşitli kaza ya da yaralanma ile açılan deriyi kapatmada yardımcı olur. Bu deformasyonların oluşturduğu cilt boşluklarına enjekte edilebilir. Yaşlanma etkilerine karşı yüzün çeşitli bölgeleri için kullanılabilir. Zamanla çöken yüz hatlarını toplamak amacı ile estetik amaçlı kullanımı da vardır.

PRP Kalıcılığı ve Uygulamalar

PRP kalıcılığı 6-12 ay arasında değişir. Bu uygulama birden fazla kez yaptırılabilir. Uygulama dozu, seans sayısı ve uygulama miktarı değişebilir. Kararlar nihai mercii olan uzmanlar tarafından verilir. Her cilt yapısı PRP’ye farklı reaksiyon verebilir. Bu sebeple de uygulamalar uzman tarafından yapılmalıdır. PRP uygulaması hem tedavi amaçlı hem estetik amaçlı kullanılabilir. Vücut için toksik olan bir madde değildir.

Prp Nasıl Uygulanır?

Cildi gençleştirmek ve tazelemek amacıyla PRP uygulamaları kullanılmaktadır. Son derece pratik bir uygulama ekolüne sahiptir. Aynı zamanda dolgunlaştırıcı etkilere de sahiptir.

PRP Uygulamaları Nasıl Gerçekleştirilir? 

PRP özel bir kimyasaldır. Öncesinde hazırlanır ve özel insülin enjektörlerine doldurulur. Çok ince enjektörler vasıtasıyla çekilmektedir. Yüz bölgesine lokal anestezi uygulanmaktadır. Hasta işlem sırasında herhangi bir ağrı hissetmez. Sonrasında soğutucu cihaz kullanılmaktadır. Bu da hastanın konforu için gerekli olmaktadır. Genelde ilk önce gözaltı kısımlarına zerk edilir. Kazayağı kısmına da enjektörler ile PRP kimyasalları zerk edilir. Nazolabial adı ile bilinen çizgiler de uygulama sahasında yer almaktadır. İşlemden sonra hafif kızarıklıklar görülebilmektedir. Nemlendirici kremler duruma göre hastaların yanaklarına ve yüzüne sürülebilir.

Prp İle Cilt Gençleştirme

PRP ismi platelet rich plazma teriminin baş harflerinden gelir. Bu sıvı insanın kendi kanından elde edilir. Bir miktar alınan kan, santrifüjlenip plazmadan ayırılır. Sonra plazma içine ekstra trombositler ilave edilir. Trombosit kanda pıhtı yapan kan hücresidir. Elde edilen PRP de trombosit yönünden zengindir ve pıhtıya benzer. Bu sıvı enjektör yardımı ile cilde zerk edilir.

Cilt altında pıhtılaşan prp sıvısı bir nevi dolgu görevi yapar. Kırışıklıklara, cilt boşluklarına ve yara izlerine prp uygulaması yapılabilmektedir. Daha dolgun ve diri bir görüntü elde edilmesini sağlamaya yardımcı olur. Kırışıklıkları yok eder ve cildi toparlar. Daha gergin ve taze bir cilde kavuşmanızı sağlar. Yaşlanma belirtilerini çok yüksek oranda ortadan kaldırır.

Prp’Nin Yan Etkisi Var Mı?

Prp sıvısı herhangi bir kimyasal ya da ilaç değildir. Kişinin kendi kanından elde edilen bir maddedir. Kan içeriği ayrıştırılarak trombositçe zenginleştirilir. Böylece pıhtılaşma eğilimli bir yapı elde edilir. Elde edilen sıvı içerik cilde enjekte edilerek uygulama yapılır. Kimyasal içermediğinden toksit etki etme durumu yoktur. Aynı zamanda cilt alerjisi de gözlenen bir durum değildir. Prp vücut tarafından yabancı madde olarak algılanmaz.

Aksine cilt dokusu ile bütünlük sağlar. Uygulamada olumsuz olan tek taraf uzman olmayan kişilerce yapılmasıdır. Ürünün niteliği kadar uygulama şekli de önemlidir. Yeterli deneyime sahip olmayan kişiler prp uygulaması yaparsa sorunlar yaşanabilir. Fiziksel bozukluklar ve şişlikler bunlardan bazılarıdır. Beklenmeyen etkilerde yalnızca uzman olan kişilere başvurulmalıdır.

Prp İle Saç Dökülmesi Tedavisi

PRP adı verilen madde kişinin kanından elde edilir. Alınan kan santrifüj edilerek plazmadan ayrılır. Plazma trombosit (pıhtılaşan madde) yönünden zenginleştirilir. Sonrasında elde edilen jel kıvamlı sıvıya PRP denilmektedir. PRP saç dökülmesi ile mücadelede kullanılır. Günlük 150 telden fazla dökülen saçlara bu uygulama rahatlıkla yapılabilmektedir. Bundan az dökülmeler çevre koşulları ve genetik faktörlere göre normal kabul edilebilir. Yaşlanma ile birlikte artan saç dökülmeleri de belirli sayıya kadar normaldir. Ancak bu durum kişinin psikolojisini olumsuz etkiliyor ise tedaviye başvurulabilir.

Saç Dökülmesine Karşı PRP

Saç tedavisi için yapılan PRP uygulamasında fibroplast malzemesi kullanılır. Kan içinde bulunan bu madde saç köklerini güçlendirmekte ve yeni hücreler oluşturmaktadır. PRP sıvısı da fibroplast yönünden zenginleştirilip kullanılmaktadır. Genetik nedenli dökülmelerde PRP uygulamaları etkili olmaktadır.

PRP Uygulama Şekli ve Uygulama Dozu

Saç tedavisi için PRP dökülmenin en yoğun olduğu yerden uygulanmaya başlanır. Saç derisine enjekte edilerek yapılan uygulamada mevcut saç kökü sağlamlaştırılır. Aynı zamanda yeni saç köklerinin oluşması için de uygun ortam hazırlanır. Uygulama dozu ve sıklığı uzmanlar tarafından belirlenir. Saçın ne kadar döküldüğü bu konuda fikir vermektedir. Başka sebeplerden dolayı bölgesel saç kaybı da meydana gelmiş olabilir. Bu durumlarda sadece saçsız bölgeye yoğun olarak PRP uygulaması yapılır. Deri altına uygulandığı için etkisinin görülmesi 3-4 haftayı bulabilmektedir. İlerleyen süreçlerde verim alındığı takdirde uygulama tekrarlanabilir.