botoksBotoks Nedir

Clostridium botulinum isimli bir bakteriden  salgılanan protein yapıdaki botoks toksini, uygulamaların temelini oluşturmaktadır. Bu toksin, özel bir yapıda hazırlanır. Kas içine yapılır . Kasın faaliyetini bir süreliğine azaltır. Çizgileri yumuşatmak için kullanılır. Ayrıca yüzeyel uygulamalarda uygun kullanıldığı takdirde cildi besleyen ve yenileyen bir yapıda olan protein çeşididir. Tıp literatüründe uzun adı ”botulinum toksini uygulaması” adı ile bilinmektedir. Botoks ismi, halk arasında yerleşmiş bir isim olarak kalmıştır.

Botoks Nasıl Uygulanır? 

Botoks çok ince uçlu tıbbi iğneler ile uygulanır. Uygulamanın amacı kasların kasılmasını yumuşatmaya dönüktür. Dolayısıyla işlem, kas içine yapılmalıdır. Her kasın gereksindiği doz farklıdır. Ayrıca ihtiyaç duyulan doz bazı kişilerde daha fazladır. İlk uygulamanın ardından 15 -20 günlük süreçte serum, maksimum etkiyi oluşturur. Dozun yetersiz kaldığı ya da herhangi bir asimetri oluşma durumunu kontrol etme amacıyla genellikle 2.hafta sonunda minik idame dozları için hastaya randevu oluşturulur.   Seansların sonunda hasta istediği görüntüye genellikle ulaşır.

Botoks Yaptırmanın Faydaları Nelerdir? 

Çökmüş cilt yapılarının yeniden canlandırılması sağlanır. Yüz hatlarının belirgin kılınması için ideal bir takviye yöntemidir. Etki süresi 3-6 ay olarak tanımlanır. Bu süre kişiden kişiye değişir.  Tamamen doğal bir görünüm elde etmek için ortalama 6 ay aralarla uygulanmaktadır. Herhangi bir yan etkisinin bulunmaması da artıları arasında görülüyor. Etkisi kabaca yarım yıllık süreçleri kapsar. Yeniden uygulanmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Önleyici botoks ve minimal botoks gibi çeşitleri mevcuttur. Botoks uygulamayı herhangi bir sebeple bırakan bir kişi, hiç bir zaman eskisinden daha kötü bir görünüm almaz.

Botoks Sadece Kozmetik Amaçlı Mı Kullanılır?

Botoksun Kozmetik Temelli Etkileri 

Çok daha iddialı ve estetik görünmek isteyen herkes botoks yaptırabilir. Botoks, temelde kozmetik amaçlı çıkmış alternatif bir tedavi yöntemidir. Mimik çizgilerinin daha belirgin olması için ideal bir hizmet sunmaktadır. Yaşlanmaya bağlı nedenlerle ortaya çıkan kırışıklıklar da bu tedavi ile azaltılır. Tebessüm botoksu da gülüş estetiği kapsamında değerlendirilebilecek bir diğer yöntemdir. Özellikle gülümseme sırasında üst diş etleri görünenlerde son derece etkili bir düzelme sağlamaktadır. Kozmetik temelli etkileri kalıcı değil, geçicidir. Altı aylık ve bir yıllık periyotlarda yenilenmesi gerekmektedir. Gözaltı bölgesinde de uygulanabilir. Botoks sonrası yapılan makyajlar da kadınların estetik taleplerini karşılamaktadır.

Botoksun Kozmetik Dışında Kullanım Amaçları 

Botoks, aynı zamanda bir iyileştirme ve yenileme tekniğidir. Cildin çok daha parlak ve dolu görünmesini olanaklı hale getirir. Bu nedenle tıbbi etkileri de mevcuttur. Son yıllarda felçli kişilerde hareket kabiliyetini arttırmak amacıyla da uygulanmaktadır. Tedavi maksatlı kullanılan botokslarda dozlar daha yüksek tutulmaktadır. Kıl köklerine uygulanan botoks çeşitleri de mevcuttur. Bu pratik, düzensiz terleme sorununa direkt olarak çözüm sunmaktadır. Enseye uygulanan versiyonları ise özellikle migren gibi kronik baş ağrılarını tedavi eder. Diş sıkma sorunu olanlarda diş yüzeyleri zamanla aşınır. Ayrıca sabah uyandıklarında gün içinde de devam eden çene ağrıları olabilir. Bu, çene eklemini de bozan bir sıkıntıdır. Masseter kasının çok güçlenmesi ile şikayetler artar. masseter botoksu ile bu sorun ortadan kalkar. Ayrıca bu kasın aşırı kullanıma bağlı büyümesi, yüze erkeksi ve kare bir görünüm kazandırır. masseter botoksu ile bu sorun da düzeltilmiş olur. Daha hoş, oval bir yüz görünümü elde edilir.

Botoks Yapıldığı Belli Olur Mu?

Başarıyla gerçekleştirilen botoks işlemi, yüzün genç görünmesini sağlar. Yine de uygulamalarda aşırıya kaçmamak son derece önemlidir. Doğal görüntü elde edilmesi adına işlem, uzman kişi tarafından yapılmalıdır. Doğru yerde ve doğru kişilere yaptırılan uygulama, dışarıdan anlaşılmaz. İşlem  sonrasında canlı ve dinamik bakışlara sahip olmak mümkündür. İnsanlar, bu ifadeleri mutluluğa yorabilir. İyi dinlendiğinizi gösteren canlı bakışlar, giderek güzelleştiğiniz düşüncesini ortaya koyar. Botoks etkisini 15-20 gün içerisinde tam olarak görebilirsiniz. Ortalama etki süresi 3-6 aydır, daha az veya daha uzun olabilir. Daha sonra kaslar giderek normale döner. Kırışıklıklar yeniden gözlenebilir. Bu durumda uygulamanın tekrarlanması gereklidir. Botoks, herhangi bir dolgu maddesi olmadığından, şişliğe neden olmaz. Bu nedenle dışarıdan anlaşılması kolay değildir. Motor sinirlerin etkilenmesiyle hareket kontrolü sağlanır. Dış görünüşte gençleşme meydana gelir.

Botoksun Yan Etkileri Var Mı?

Son dönemlerin popüler tercihleri arasında yer alan botoks uygulamasının bilinen bir yan etkisi yoktur. Botoks etkisi sadece uygulama alanıyla sınırlıdır. İlgili bölgede uygulama aşamasında oluşan kızarıklıklar hafif bir makyajla kapatılabilir. Gereklilik halinde botoks uygulaması tekrar edilebilir. Doğal bir görünüm ve kırışıklıklarda yok olma sağlayan uygulama, ortalama 5 dakika içinde tamamlanır. Botoks etkisi bir hafta içinde kendini net bir şekilde belli etmeye başlar.

Dudak Ve Yüz Dolgunlaştırmada Kullanılır Mı?

Botoks yüzün farklı bölgelerine enjekte edilerek yaşlılık belirtilerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Halk arasında ameliyatsız hatlandırma ve dolgunlaştırma olarak bilinen uygulama, farklı tedavi seçenekleriyle bir arada kullanılabilir. Botoks, dudak dolgunlaştırmak için değil, dudak üstünde oluşan dikey çizgilenmelerin giderilmesi için kullanılır. Dudaklarda dışa doğru kıvrım yaratan botoks, doğal görünümü bozmadan istenen sonucun elde edilmesini sağlayabilir.

Botoks En Çok Nerelere Uygulanır?

Yaşlılık, genetik faktörler ve mimiklerin kullanılması yüzde kırışıklıklara ve derin çizgilerin oluşumuna neden olur. Görünür hale gelen kırışıklıklar zaman içinde derinleşir ve belirgin hal alır. Botoks uygulamasıyla kırışıklıklar giderilirken cildin canlı ve yüzün daha genç bir hal alması sağlanır.

Botoksun Sık Uygulandığı Alanlar

Üst yüz; bu alanda hedef alın çizgilerinin giderilmesidir. Kaç çatma nedeniyle açığa çıkan kazayağı çizgileri ve burun kenarında oluşan tavşan izleri uygulamayla yok edilir. Alın çizgilerini yok etmek ya da yumuşatmak, kaşları yukarı kaldırmak, kaş arasında belirmiş çökük, kızgın ya da depresif görüntüyü düzeltmek, göz çevresinde oluşmuş ya ya oluşmakta olan kaz ayağı çizgilerini ortadan kaldırmak veya çizgilerin yerleşmesini önlemek amacıyla botoks uygulanması, estetik amaçlı en sık kullanım yerleridir.

Orta yüz; bu alanda amaç çene ekleminin sert görünümünü yumuşatmaktır.

Alt yüz; yüz ovalliğinin gözle görülür bir hal alması için boyun ve çene kenarı belirginleştirilir.

Dekolte; bu bölgede yapılan botoks uygulamasının amacı, ciltte gerginlik ve ışıltı hissinin açığa çıkmasının sağlanmasıdır.

Botoks, Estetik amaçlı  uygulamalar dışında, tıbbi tedavi amacıyla  kullanım alanı geniş olan bir toksindir.

Aşırı Terleme: Koltuk altı, el, ayak bölgesinde aşırı terleme sorunu olanlarda bu bölgelere uygulanır. Etki bu alanlarda 6-8 ay kadar terleme azalması şeklindedir.

 

Botoks Kimlere Uygulanır?

Botoks, geniş bir kullanım ve değerlendirilme alanına sahiptir. İlk muayeneden sonra uygulanıp uygulanmayacağına uzmanlar tarafından karar verilir.

Botoks Kimlere Uygulanabilir? 

Bu uygulamadan faydalanmak isteyen kişilerin 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Diğer yandan üst yaş sınırı 65 olarak belirtilmiştir. Ancak sağlıklı olan kişilerde yaş sınırına bakılmamaktadır. Cilt yapısı uygun ve elverişli olan herkes bu sağlıklı yöntemden yararlanabilmektedir.

Botoksun Uygulama Alanları Nelerdir? 

Günümüzde botoks hem iyileştirme hem de estetik amaçlarla yapılmaktadır. Çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitler arasında şikayetler baz alınarak en uygunu seçilmektedir. Mimik çizgilerinin daha belirgin olmasını isteyenler mimik botoksu yaptırabilirler. Yüzde kırışıklık ve çizgi şikayeti bulunan herkes de uygulamaların öznesi olabilirler. Kalıcı değil geçici bir çözüm olduğu için kolaylıkla ifa edilen bir cilt terapisi olarak görülmektedir.  Tebessüm botoksu da ek seçenekler arasında yer alıyor. Gülüş estetiği açısından herkesçe kabul edilen olumlu sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.

Tedavi Amaçlı Botoks Seçenekleri 

Belli başlı sorunların giderilmesi için de botoks uygulamaları tercih edilebilir. Aşırı terleme problemi olanlar botoks hizmetleri sayesinde bu problemlerinden geçici süreyle kurtulabilir. Son zamanlarda felçli kişilerde de uygulanmaya başlayan çok yönlü bir tedavidir. Migren gibi kronik baş ağrıları için de seçenekler mevcuttur.. Ayrıca kaş arası botoksunun antidepresan etki oluşturduğu, uluslararası psikiyatri dergilerinde yayınlanmıştır.

Botoks Kimlere Uygulanamaz? 

Gebe kadınların botoks yaptırmaları tavsiye edilmemektedir. Bunun dışında yeni doğurmuş ve emzirmekte olan kadınların da botoks yaptırmaları uygun değildir. Uygun zamanı belirlemek için randevu günleri ileri tarihlere alınabilir.

Botoks Tekrar Yapılmalı Mıdır?

Botoks günümüzde en sık başvurulan güzellik uygulaması haline geldi. Ciltteki kırışıklık görünümünü gideren botoksun etkisi geçici süreyle sınırlıdır. Yapılan botoksun etkisi en fazla 6 ay sürmektedir. Bu etki uygulama yapılan bölgeye göre değişiklik gösterir.

Botoksun sağladığı etkinin sürmesini isteyenler uygulamayı tekrar yaptırmalıdır. Çünkü etki geçtikten sonra kırışıklık görünümü tekrar kendisini gösterecektir. Bu konuda birçok soru sorulmaktadır. Bunlardan biri, etki geçtikten sonra kırışıklıkların eskisinden kötü olup olmayacağıdır. Bunun hakkındaki endişeler yersizdir.

Uygulamanın etkisi geçince, kırışıklıklar, eski halinden farklı görünmez. Botoksu tekrar yaptıracak olanlar, uygulamanın güvenli olduğunu bilmelidir. Kullanılan serum, cilt kaslarına herhangi bir zarar vermemektedir. Uygulama uzman kimselerce yapıldığında, hiçbir kalıcı yan etki gerçekleşmez. Önemli  kas komşulukları nedeniyle istenmeyen kasların etkilenmesini önlemek gerekir .6 aylık aralarla botoks tekrarlanabilir.