kimyasal-peelingKimyasal Peeling Nedir?

Kimyasal peeling özel ilaçlarla cildin kademeli olarak soyulması işlemidir. Amaç cansız dokunun ortadan kaldırılması ve cildin yenilenmesidir.

Kimyasal Peeling Yaptırmanın Faydaları Nelerdir? 

Başta güneş lekeleri olmak üzere birçok farklı cilt lekesinin ortadan kaldırılması mümkündür. Bu uygulama aynı zamanda sivilce ve akne gibi oluşumları önlemektedir. Yaşlanmaya bağlı nedenlerle ortaya çıkan kırışıklıklar da ortadan kaldırılmaktadır. Mimik çizgileri ve gözaltı torbaları da azaltılır. Kuru ciltleri nemlendirme gücüne de sahiptir. Son olarak güneş lekeleri için de bu uygulama tercih edilebilir.

Kimyasal Peeling Çeşitleri Nelerdir? 

Toplamda üç çeşit kimyasal peeling bulunmaktadır. Kullanılan kimyasal oranına göre şekillenmektedir. Yüzeysel peeling işlemlerinin yanı sıra orta ve derinlemesine olan türleri de bulunmaktadır. Özellikle derin yaralarda yoğun kimyasal peeling uygulanmaktadır.

Kimyasal Peeling İle Neler Tedavi Edilebilir?

Kimyasal peeling oldukça geniş etkilere sahip bir uygulamadır. Birçok farklı problemin ortadan kaldırılmasında yardımcı olmaktadır. Hiçbir yan etkisinin bulunmaması ek avantaj olarak görülüyor. Bazı sorunların doğrudan çözümünde rol oynarken bazılarında da dolaylı yararlar sağlar.

Kimyasal Peelingin İnsan Sağlığına Faydaları Nelerdir? 

Kimyasal peeling sivilce, akne ve siyah noktaların daha fazla büyümesine engel olur. Cildi yenileyerek bu zararlı oluşumların tekrar çıkmasını engellemektedir. Gebelikten sonra ortaya çıkan izlerin tamamını ortadan kaldırır. Cildi ferahlatır ve hafiflik hissi verir. Güneşten doğan lekelerin tedavisinde de sıklıkla uygulanıyor. Aynı zamanda yaşlılığa bağlı nedenlerle ortaya çıkan kırışıklıklar için tatbik edilebilir. Açık porları kapatır ve yüzde mat bir ifade oluşmasını sağlar. Derin mimik çizgilerinin kapatılmasında da etkilidir.

Kimyasal Peeling İle Neler Tedavi Edilemez?

Kimyasal peeling işlemi ile deride canlanma yaşanır. Bu nedenle gevşeme ve sarkma sorunu karşısında peeling işleminin bir etkisi görülmez. Yüz gerdirme, göz kapağı düşüklüğünün tedavisi, kaş kaldırma işlemi, ciltte oluşan derin çukur ve izlerde peeling işlemi etkili bir tedavi yöntemi değildir. İşlem sonrasında cildin güneşin zararlı etkilerine karşı korunması gerekir. Hekim tarafından önerilen nemlendiricilerin düzenli kullanımı izlerin etkilerinin daha kolay yok olmasını sağlar.

Kimyasal Peeling Nasıl Uygulanır?

Kimyasal peeling uygulaması oluşan hasara göre; yüzeysel, orta derinlikte ve derin peeling olarak adlandırılır. Yüzeysel peeling işleminde derinin en üst tabakasında oluşan ölü derinin meyvelerden elde edilen asitlerle soyularak temizlenmesi sağlanır. Orta derinlikteki işlemin amacı cildin tazelenmesi ve canlılığının sağlanmasıdır. Derin peeling de ise yoğun bir soyulma işlemiyle sivilce ve akne izlerinin yok edilmesi hedeflenir.

Kimyasal Peeling Sonrasında Beklenebilen Durumlar Nelerdir?

Kimyasal peeling sonrasın beklenen durumlar hafif bir güneş yanığı olarak tanımlanabilir. Yüzeysel uygulamada yaşanması muhtemel kızarıklıklar ve hafif soyulmalar 1 ile 5 gün arasında geçer. Derin peeling uygulamasında ise ödem ve gerginliğe hafif bir yanık görüntüsü de eklenir. Bu tabakanın geçmesi için gereken süre 1 hafta ya da 10 gündür. Bu dönem zarfında oluşan kabuklar kesinlikle soyulmamalıdır.

Kimyasal Peeling Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Cildin güneşten korunması kimyasal peeling işlemi sonrasında dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir. İşlem sonrasında kişi günlük hayatına ve aktivitelerine hemen geri dönebilir. Uygulamanın yapılması için önerilen en ideal mevsimler sonbahar ve ilkbahar aylarıdır. Yüzeysel peelinglerde iyileşme süresi 3 gün, orta derinlikte 1 hafta ve derin çalışmalarda 10 gündür. Bu dönemde cildin önerilen bakım ürünleriyle korunması ve nemlendirilmesi gerekir.

Kimyasal Peeling Hangi Durumlarda Uygulanmaz?

Akne tedavisi amacıyla tetrasiklin türevi ilaçlar kullananlar için kimyasal peeling işlemi önerilmez. Doğum kontrol hapı kullananlar, kan sulandırıcı içenler, uygulamanın yapılacağı alanda açık yarası bulunanlar, yoğun güneş ışığına maruz kalınan bir işte çalışanlar, gebeler ve bebek emziren genç anneler kimyasal peeling için uygun adaylar değildir. Geçmişte orta dereceli peeling yaptıranlar 3 aydan önce ve derin peeling yaptıranlar 12 aydan önce yeni işleme maruz kalamaz.